Saltar al contenido principal
Buscar Buscador
Salir

Encuentra lo que estás buscando

Les targetes

Les targetes són mitjans de pagament emesos per una entitat financera o un comerç. Per la seva comoditat, facilitat d'ús, àmplia acceptació i per la seguretat que implica no haver de portar gaires diners en efectiu, les targetes s'han convertit en part de les nostres vides. Són el mitjà de pagament més acceptat per comprar per Internet, en viatges i desplaçaments. 

Tota la informació sobre els diferents tipus de targetes

  • Les targetes bancàries són les emeses per una entitat financera. Espanya és un dels països europeus amb una xarxa més gran de caixers i terminals de punts de venda.
  • També hi ha targetes no bancàries, que serveixen exclusivament per comprar als establiments comercials que les emeten (grans magatzems, cadenes de botigues, etc.).
  • Les targetes de fidelització poden ser emeses per establiments comercials o de serveis (per exemple, línies aèries) i permeten acumular punts que donen dret a descomptes o regals.

Classes de targetes bancàries

Saps quantes classes de targetes hi ha i quines diferències tenen entre si?

Són les que permeten fer servir els fons dipositats al compte corrent o d'estalvi al qual estan associades. Amb aquestes targetes es poden treure diners en oficines i caixers automàtics, i també fer pagaments en comerços. En tots dos casos, l'operació es registra de manera immediata al compte, per la qual cosa cal que hi hagi prou fons per cobrir el pagament o la retirada d'efectiu. Aquesta és la principal diferència entre les targetes de dèbit i les de crèdit.

El banc et pot avançar la quantitat necessària si en un moment donat no hi ha prou fons, però cal tenir en compte que els interessos i les despeses que es paguen si es deixa el compte en descobert poden arribar a ser molt elevats.

En principi, es poden retirar tots els diners que hi ha al compte associat. Tanmateix, per raons de seguretat es pot fixar un límit diari, sobretot per a la retirada de fons dels caixers automàtics.

Permeten pagar o obtenir diners, fins al límit fixat, sense necessitat de tenir fons al compte bancari en aquell moment (a diferència del que passa amb les targetes de dèbit). Recorda que utilitzar una targeta de crèdit té les mateixes conseqüències que disposar de qualsevol altre crèdit o modalitat de finançament: estàs obligat a tornar els diners i pagar els interessos establerts.


El límit del crèdit disponible ha de figurar en el contracte de la targeta. Pot variar al llarg del temps, sempre amb el coneixement i el consentiment previs tant del titular de la targeta com de l'entitat financera. De manera puntual, les entitats poden permetre excessos sobre el límit autoritzat. Acostuma a haver-hi un límit de crèdit màxim per a cada categoria de targeta ( "normal", "plata", "or"...). Els diners que s'han utilitzat s'han de retornar de la manera i en els terminis previstos, normalment els primers dies de cada mes. Es poden triar diferents modalitats de pagament:

  • Pagament mensual per la totalitat: és la més senzilla i tradicional. El saldo deutor (totes les despeses que s'han fet durant el mes) es paga amb càrrec al compte el primer dia del mes posterior. Cada mes rebràs un extracte amb les operacions efectuades en el període anterior i el saldo final que se't carregarà al compte associat. Has de tenir prou diners per pagar tot el saldo i liquidar el deute. Si ho pagues així, no se't carregaran interessos.
  • Pagament ajornat: és la modalitat de "quota flexible" o renovable (revolving). Permet al titular finançar les compres segons les seves necessitats, ja que tria quants diners vol pagar cada mes. És a dir, amb aquestes targetes és possible ajornar el pagament mitjançant una quota, fixa o flexible, com si es tractés de l'amortització d'un préstec. Si la quota mensual és reduïda, pot passar que no sigui suficient per pagar tots els interessos generats fins llavors, de manera que el deute s'incrementarà en la quantitat necessària i des d'aquell moment passarà a generar nous interessos. Per això és molt important controlar el creixement del deute que s'acumula en cada liquidació, perquè pot créixer de forma exponencial.

Davant la facilitat i comoditat de fer servir les targetes, recorda que estàs contractant un dels crèdits més cars que hi ha. La TAE sol oscil·lar entre l'11 % i el 25 %, i en cas de demores o impagament de les quotes les entitats acostumen a carregar despeses i comissions addicionals molt elevades.

També anomenades moneder electrònic, permeten fer desemborsaments, en general de petit import, i obtenir diners fins al límit que el seu titular hagi pactat prèviament amb l'entitat bancària o de diner electrònic que l'emet, mitjançant ingrés per caixa o càrrec en el compte.

Les dades amb l'import total disponible s'emmagatzemen a la targeta en un xip, i aquest import disminueix a mesura que vas fent pagaments. Un cop s'esgota, la pots recarregar. Una altra modalitat són les targetes virtuals. La targeta no existeix físicament i només consisteix en un número, un PIN i una data de caducitat, i serveix exclusivament per fer pagaments per internet.

Les targetes virtuals, com que són de prepagament, ofereixen més seguretat que una targeta de crèdit o dèbit normal, ja que en cas de sostracció de les dades de la targeta ningú no podria sobrepassar el límit. Com que no tenen suport físic, es poden crear, carregar i descarregar en temps real.

Característiques físiques de totes les targetes

.Les targetes són de plàstic i tenen forma rectangular. Poden ser de colors i dissenys molt diferents, però han de complir unes normes determinades

ANVERS

El nom de l'entitat emissora a la part superior (una entitat financera)

Els logotips de marca i acceptació a la part dreta (4B, Maestro, Euro 6000)

El xip (si n'hi ha)

El Personal Account Number (PAN) o número de targeta

La data de caducitat de la targeta

El nom del titular

ANVERS

El nom de l'entitat emissora a la part superior (una entitat financera)

Els logotips de marca i acceptació a la part dreta (4B, Maestro, Euro 6000)

El xip (si n'hi ha)

El Personal Account Number (PAN) o número de targeta

La data de caducitat de la targeta

El nom del titular

REVERS

La banda magnètica: conté gravades les dades del titular i caràcters alfanumèrics que fan que els caixers i terminals actuïn d'una manera determinada

El requadre de signatures

Conté, a més, els elements de seguretat següents: holograma, caràcter especial, dígits d'impressió i signatura.

REVERS

La banda magnètica: conté gravades les dades del titular i caràcters alfanumèrics que fan que els caixers i terminals actuïn d'una manera determinada

El requadre de signatures)

Conté, a més, els elements de seguretat següents: holograma, caràcter especial, dígits d'impressió i signatura.

Les targetes de crèdit i dèbit tenen associats diferents tipus de comissions Les comissions que es cobraran han de constar en el contracte i qualsevol modificació ha de ser comunicada. Normalment, es cobra una comissió per un import fix en concepte d'emissió i un altre import cada any (o cada sis mesos) per la renovació de les targetes. L'import depèn de la classe de targeta; com més categoria, més alt. Si hi ha diversos beneficiaris, cada targeta secundària acostuma a pagar comissió, tot i que sovint és més baixa que la de la targeta principal. Es cobren comissions per la utilització de caixers que no pertanyen a l'entitat emissora de la targeta o de la seva xarxa i per pagaments fets a l'estranger en divises diferents de l'euro.

​​​​​​​

Targetes de dèbit

  • Comoditat a l'hora de fer pagaments i retirar diners amb càrrec al teu compte, consultar saldos i moviments, dur a terme transferències, recarregar el telèfon mòbil i gairebé totes les altres operacions possibles a través de caixers automàtics.
  • Seguretat de no haver de portar a sobre diners en efectiu.
  • Facilitat per aconseguir-les − gairebé qualsevol persona amb un compte a la vista pot tenir una targeta de dèbit.
  • Més bon control de les despeses – si no hi ha diners, no es pot comprar. Això evita la possibilitat d'un excés d'endeutament.
  • Normalment cal pagar comissions i despeses de manteniment.
  • Només es pot disposar de l'import del saldo que hi ha al compte en aquell moment. Cal fer una previsió de fons.
  • Possibilitat de frau en cas de robatori o pèrdua.

Targetes de crèdit

  • La mateixa comoditat i seguretat que les targetes de dèbit.
  • Permet comprar ara i pagar després.
  • Protecció d'emergències: es podrà disposar de diners en cas d'imprevistos.
  • Normalment cal pagar comissions i despeses de manteniment.
  • Possibilitat de frau en cas de robatori o pèrdua.
  • Si no es liquida el saldo total cada mes, cal pagar un interès altíssim.
  • És fàcil gastar els diners que no es tenen i endeutar-se en excés.

​​​​​​​

Ets titular d'una targeta? Llavors has de tenir en compte...

  • En cas de pèrdua o robatori, estàs obligat/ada a avisar immediatament l'entitat emissora. Des del moment que ho comuniques quedes, en principi, lliure de responsabilitat per l'ús indegut de la targeta.
  • La major part de les entitats de crèdit fixen en 50 euros el límit de responsabilitat del client si una altra persona fa servir la seva targeta de manera fraudulenta abans de l'avís de pèrdua o robatori.
  • Tanmateix, aquesta limitació no funciona si has comès una negligència greu. Per exemple, si no has pres mesures raonables per protegir la targeta i el número secret o si avises amb molt de retard de la pèrdua o el robatori.

Consells per augmentar la seguretat de les teves targetes

  • Protegeix sempre les targetes com si fossin diners en metàl·lic. Signa la targeta en el moment de rebre-la, perquè ningú més no ho pugui fer.
  • Desa els documents que acompanyen la targeta en un lloc segur.
  • No escriguis mai el número secret al costat de la targeta, ni el portis a la mateixa bossa. Memoritza’l per no haver-lo de dur escrit.
  • No facis servir com a número secret dades fàcils d'endevinar, com ara el dia del teu aniversari, DNI, etc.
  • Sigues discret/a i protegeix la teva confidencialitat quan operis amb la targeta, tant en establiments com en caixers.
  • Conserva els justificants i comprova’ls amb els càrrecs quan rebis l’extracte mensual. Si detectes cap càrrec dubtós o algun error, comunica-ho a la teva entitat com més aviat millor.
  • Si no utilitzes la targeta de manera habitual, comprova periòdicament que la tinguis.
  • Porta el número de telèfon que t'hagi facilitat l'entitat per trucar en cas d'emergència per si has de comunicar la pèrdua o el robatori de la targeta, però guarda’l sempre en un lloc separat de la targeta.
  • No deixis mai a la vista el teu número de targeta (com ara a l'exterior d'un sobre o en una postal) ni el facilites a cap desconegut. Desa bé o destrueix tota la documentació que contingui el teu nom i número de targeta (com per exemple els rebuts).
  • Encara més, no llencis els rebuts a les escombraries. És més segur tallar-los a trossos perquè ningú no pugui obtenir la informació. Porta només les targetes de crèdit que realment utilitzes, sobretot quan viatges.
  • No facis servir mai una targeta de crèdit com a identificació personal.

¡No te pierdas nada!

Mantente al día de todas las novedades de Finanzas para Todos suscribiéndote a nuestra newsletter. Todas las novedades sobre finanzas, en tu correo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam dapibus aliquam ipsum, quis posuere ligula eleifend vel. Morbi rhoncus, dolor vitae blandit volutpat, tortor neque tincidunt eros, id hendrerit orci sem vel nisl. Nunc lacinia neque non erat volutpat condimentum. Vestibulum in egestas turpis. Donec consequat odio quis fermentum convallis. Vivamus dui lorem, posuere vel leo in, tempor tempus tortor. Fusce rutrum dapibus gravida. Phasellus tempus, velit sit amet porta faucibus, nulla elit tempor lorem, at commodo ligula purus eget dui.