Saltar al contenido principal
Buscar Buscador
Salir

Encuentra lo que estás buscando

  • Inici
  • Com tenir cura del teu entorn personal i financer?

Com tenir cura del teu entorn personal i financer?

El treball

​​​​​​​


Començant a treballar

El treball acostuma a proporcionar la font d'ingressos més important i constitueix la teva seguretat i la de la teva família.

És cabdal saber totes les implicacions financeres que té la teva feina, des que comences la vida laboral fins que l’acabes, passant per la possible pèrdua de la feina.


Després d’haver estat gairebé tota la vida estudiant, arriba un moment crucial: la primera feina "de debò"En aquesta nova etapa tindràs uns ingressos propis. Però també assumiràs noves obligacions professionals i personals i, per tant, noves necessitats econòmiques.

Comença amb bon peu en la gestió de les teves finances i tingues en compte tres consells senzills:

  1. Gasta sempre menys del que ingresses.
  2. Comença a estalviar i a invertir.
  3. Ves amb compte amb l'endeutament.

Quan comences a treballar és el millor moment per fer-te un pressupost personal.

Si coneixes i controles els ingressos i les despeses, podràs treure el màxim rendiment del teu sou, fixar-te els teus objectius financers a curt i llarg termini i establir un pla d'estalvi per fer-los realitat.

Com s’elabora un pressupost? 

Una nòmina és el rebut del pagament d'un salari. També és el justificant de les quantitats que com a treballador, has pagat a la Seguretat Social i de les retencions practicades com a pagament a compte de l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF). És un document important que sempre s'ha de revisar i desar.

El salario mensual puede tener muchos conceptos: salario base, complementos, primas de productividad, horas extra, salario en especie (tickets de restaurante, coches de empresa, etc.)

Molts joves s'emporten un disgust en rebre la primera nòmina perquè han cobrat menys del que esperaven. Cal entendre que hi ha una diferència entre el sou brut i el sou net..


Salari brut

És el salari acordat entre el treballador i l'empresa sense restar-hi les principals deduccions (Seguretat Social, IRPF, etc.).

Sense pagues extres, si reps un sou brut anual de 21.000 € en 12 pagues a l'any

Sou brut mensual: 21.000 € / 12 pagues = 1.750 €

Amb pagues extres, el salari brut mensual cal dividir-lo en funció del nombre de pagues (per exemple, 2 pagues extres: 12 + 2 = 14)

Sou brut mensual: 21.000 € / 14 pagues = 1.500 €


El salari mensual es pot estructurar en diversos conceptes:

  • El salari base.
  • Complements salarials, com per exemple plus d'antiguitat, per perillositat del lloc de treball, a compte del conveni, per treball nocturn... Primes de productivitat. Hores extres. Salari en espècie: són percepcions no monetàries, com ara l'ús d'un cotxe d'empresa o els tiquets de restaurant. Etc.

Salari net

És el salari brut restant-hi les principals deduccions:

  • L'import que ha de pagar el treballador a la Seguretat Social (SS).
  • Les retencions practicades com a pagament a compte de l'IRPF.

Sou net mensual: sou brut mensual − principals deduccions (SS, IRPF)

L'important és tenir en compte que els ingressos reals són sensiblement inferiors al sou brut mensual.


Quan comences a treballar i disposes d'ingressos propis, les oportunitats per gastar diners augmenten... un cotxe, un pis, mobles, viatges, articles tecnològics, etc. Cal gaudir, però és crucial aprendre a controlar les despeses i ajustar el teu estil de vida al teu pressupost. La regla número u per controlar les teves finances és gastar sempre menys del que ingresses.

Les despeses sempre han d'estar en consonància amb el teu nivell d'ingressos i no amb la disponibilitat de crèdit.

No t'has de deixar enganyar per la publicitat que insinua que pots comprar tot el que vols gràcies a un préstec o a un crèdit. Treballa l'hàbit d'estalviar per poder comprar. És la millor manera de prioritzar i distingir entre el que realment necessites i allò que no et cal.

El principi de la teva vida laboral és un bon moment per començar a organitzar-te les finances, i sobretot per estalviar i invertir. La millor manera de començar és incorporar l'estalvi al teu pressupost; és a dir, tan bon punt reps el salari del mes i abans de tenir l'oportunitat de gastar-te'l, apartar una quantitat cada mes. A més, podràs invertir una part dels diners que estalviïs amb l'esperança d'obtenir-ne una rendibilitat. Consulta tots els consells d'inversió a Descobreix Com pots invertir els teus diners?

Emprenedoria i autoocupació Ser el teu propi cap i dedicar-te a la feina que realment t'agrada, muntar la teva pròpia empresa i oferir llocs de treball, pot ser una gran experiència. Per tirar-ho endavant has de tenir en compte 

Anàlisi de la idea de negoci

Hi ha molt desconeixement sobre com pots començar a muntar el teu negoci i tots els tràmits que hi estan associats. El més important és analitzar bé la teva idea de negoci i entendre’n la viabilitat financera.

Desenvolupament de competències financeres

Tot emprenedor ha de desenvolupar unes competències clau, com ara la comunicació, resiliència, confiança, iniciativa, organització, creativitat, resolució de problemes, però també ha de desenvolupar competències financeres. És a dir, ha de tenir capacitat d'analitzar la informació financera, administrar bé els diners i prendre decisions informades per planificar i intentar obtenir beneficis en el seu negoci.

Assessorament i ajuda en els tràmits

Si creus que compleixes tots aquests requisits, pots obtenir tota la informació relativa als tràmits necessaris per muntar una empresa al Portal Pime del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme. A més, a través del CIRCE ((Centre d'Informació i Xarxa de Creació d'Empreses) podràs rebre tot l'assessorament i l’ajuda amb els tràmits per crear el teu negoci. Pel que fa als incentius i les ajudes per a emprenedors i autònoms, els pots trobar al web del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE)

L’atur

Que l'atur no t’aturi

Per desgràcia, en el moment actual, l’atur és una realitat per a moltes persones. Afecta treballadors de tota mena, tant si s’acaben d’incorporar al món laboral com si tenen molts anys d’experiència.


Segueix llegint 

¡No te pierdas nada!

Mantente al día de todas las novedades de Finanzas para Todos suscribiéndote a nuestra newsletter. Todas las novedades sobre finanzas, en tu correo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam dapibus aliquam ipsum, quis posuere ligula eleifend vel. Morbi rhoncus, dolor vitae blandit volutpat, tortor neque tincidunt eros, id hendrerit orci sem vel nisl. Nunc lacinia neque non erat volutpat condimentum. Vestibulum in egestas turpis. Donec consequat odio quis fermentum convallis. Vivamus dui lorem, posuere vel leo in, tempor tempus tortor. Fusce rutrum dapibus gravida. Phasellus tempus, velit sit amet porta faucibus, nulla elit tempor lorem, at commodo ligula purus eget dui.