• Inici
  • Com s’ha d’elaborar un pressupost?

Com s’ha d’elaborar un pressupost?

​​​​​​​

El pressupost és l'eina més eficaç per treure partit dels nostres diners. Disposar d’un pressupost ens permet identificar en què gastem els nostres ingressos i fer els ajustos necessaris per aconseguir els objectius a curt, mitjà i llarg termini.

​​​​​​​

Raons per elaborar el teu pressupost personal o pla financer: Sembla complicat, però no ho és ni de bon tros. Crear pressupostos és un hàbit molt beneficiós que ens permet portar un control i saber:

  • En què se’n van els diners?
  • Prioritzar despeses
  • Reduir o eliminar deutes
  • Estalviar una mica cada mes
  • Acumular per a un fons d’emergència
  • Viure dins de les nostres possibilitats, amb tranquil·litat
  • Fer previsions de futur
  • Portar un seguiment i control per no desviar-nos

Com s’ha d’elaborar un pressupost? Encara que cada cas és un món, aquests són alguns dels objectius financers més aconsellables:

1

Ingressos:

Comencem per posar en una llista totes les entrades de diners. Les més importants solen ser la nòmina o la pensió en cas d'estar jubilats, però no t'oblidis d'altres possibles ingressos, com ara pensions alimentàries, interessos de comptes bancaris, subvencions, treballs extres i percepcions de sistemes de previsió social.

Despeses:

Les despeses són totes les sortides de diners. Per saber realment en quina situació estem, cal incloure totes les despeses actuals, des de l'habitatge fins als petits desemborsaments diaris, o bé aproximacions d'aquests. I no t'has d'oblidar altres despeses ocasionals com les vacances, regals d'aniversari i compres de Nadal o despeses imprevistes que puguin sorgir.

Cal identificar i apuntar totes les despeses, per petites que siguin.

2

La clau rau a prioritzar.

Cal classificar-les en les categories següents:

Despeses fixes obligatòries: com la hipoteca o el lloguer de la casa, les despeses de comunitat i les quotes d'altres préstecs. Cal pagar-les i el seu import no acostuma a ser negociable ni varia gaire mes a mes. Si no s'abonen al banc dins dels terminis establerts, es podran aplicar despeses addicionals de demora, cosa que farà augmentar cada vegada més el deute i la quantitat que s'ha de pagar.

Despeses variables necessàries: menjar, roba, electricitat, etc. Són despeses necessàries per viure, però en les quals podem estalviar si en fem un ús racional o petites retallades: comparar preus, comprar marques més econòmiques, caminar o utilitzar transport públic en comptes de pagar gasolina i pàrquing, agafar l'autobús o el metro en lloc d'un taxi, etc.

Despeses discrecionals: totes les altres despeses que, en cas de necessitat, es podrien reduir o eliminar. Solen ser despeses per a coses que, en general, ens agraden, però que no són realment imprescindibles.

Quan cal retallar, han de ser les primeres. Tots podem identificar despeses supèrflues que podríem utilitzar per a altres fins més productius.

3

És possible que hagis de fer ajustos, ja que les quantitats pressupostades per a determinades despeses possiblement no seran realistes. Potser la despesa en altres conceptes és menor que no et pensaves. És normal revisar unes quantes vegades el pressupost perquè s'ajusti a la realitat amb objectius assolibles.

Si els teus ingressos augmenten, no deixis que les teves despeses augmentin per igual import.

Revisa l' IPC (índexs de preus al consum). Recorda que, en cas d'inflació, augmentaria el cost de la vida. Una taxa anual d'inflació del 3 % mantingut en el temps significaria que tot costaria el doble d'aquí a 24 anys. És a dir, d'aquí a 24 anys es necessitaria el doble de diners per mantenir el mateix nivell de vida que es gaudeix actualment.

EINA

Treu partit dels teus diners creant un pressupost fàcilment

Calcula el teu pressupost 

​​​​​​​

Per gestionar més bé el teu pressupost, et recomanem:

Sé sincero sobre cuánto te gastas al mes. Coteja las cifras con la realidad.

Si vives en pareja o tienes familia, involúcralos en el presupuesto.

Se metódico y clasifica, ordena y guarda tus papeles y documentos.

Busca un sistema para hacer un seguimiento de los gastos que resulte cómodo para todos: apunta los gastos en una agenda, calendario o en algún programa de ordenador.

Apunta en el calendario las fechas de los vencimientos de pagos: contribución, impuestos de circulación, pólizas de seguros, cuotas de préstamos y todos los recibos domiciliados. Esta previsión te evitará sorpresas y penalizaciones por demoras o por saldo negativo

Comprueba los movimientos de cuentas, los recibos domiciliados y los resúmenes de tarjetas de crédito de forma regular y contacta con tu entidad de crédito si no entiendes un apunte o si crees que hay un error.

Controla regularmente tu presupuesto: mide tus gastos y repasa tus cuentas bancarias con frecuencia. Si es necesario, haz los ajustes oportunos para hacer frente a algún imprevisto

Aunque no es un gasto fijo obligatorio, en el caso de que sea posible, es muy útil destinar todos los meses una cantidad de dinero al ahorro. Es decir, asumir la obligación de pagarte una cantidad fija cada mes antes de presupuestar otros conceptos variables y no tan necesarios. De este modo podremos ahorrar sin darnos cuenta.

Apuntar els ingressos i les despeses permet preveure quan necessitaràs emprar fons addicionals procedents de l'estalvi o de préstecs i identificar quines despeses podries reduir o ajornar fins a un moment en què tinguis més folgança econòmica.EINA

Estalviar per gaudir

Aquesta eina permet saber quants diners es poden estalviar en un temps determinat si eliminem o reduïm despeses. Introdueixi almenys un concepte de despesa i el seu estalvi mensual.

Tingues en compte que fins i tot les retallades més petites poden significar grans estalvis.


Els meus capricis

null

¡No te pierdas nada!

Mantente al día de todas las novedades de Finanzas para Todos suscribiéndote a nuestra newsletter. Todas las novedades sobre finanzas, en tu correo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam dapibus aliquam ipsum, quis posuere ligula eleifend vel. Morbi rhoncus, dolor vitae blandit volutpat, tortor neque tincidunt eros, id hendrerit orci sem vel nisl. Nunc lacinia neque non erat volutpat condimentum. Vestibulum in egestas turpis. Donec consequat odio quis fermentum convallis. Vivamus dui lorem, posuere vel leo in, tempor tempus tortor. Fusce rutrum dapibus gravida. Phasellus tempus, velit sit amet porta faucibus, nulla elit tempor lorem, at commodo ligula purus eget dui.