Saltar al contenido principal
Buscar Buscador
Salir

Encuentra lo que estás buscando

  • Inici
  • L’atur (que l'atur no t’aturi)

L’atur (que l'atur no t’aturi)

​​​​​​​

Perdre la feina sol ser una circumstància difícil. Sempre hi ha situacions puntuals de transició entre feines, i habitualment es produeixen fluctuacions entre l'oferta i la demanda d'ocupació, a causa de l'estació de l'any o de canvis sectorials o demogràfics, entre molts altres factors.

El SEPE identifica quines són les "Situacions Legals d'Atur"

SSi tens feina, recorda que la prevenció és la millor medicina. Ara, més que mai, és important estalviar mes a mes per acumular un fons d'emergència suficient per ajudar-te a superar moments difícils. Fins i tot si cobres una prestació d’atur, un fons d'emergència et permetrà afrontar la situació amb més seguretat.


Segueix llegint 

Què podem fer per superar aquesta situació d'atur? Cal donar resposta a les preguntes següents:

En funció de la teva situació personal, el Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) a la secció VULL COBRAR L'ATUR defineix un seguit de circumstàncies i requisits necessaris per cobrar una prestació. Així mateix, també n'estableix els límits i les quanties.

Si has deixat de cobrar l'atur i depenent de la teva situació personal (tens càrregues familiars, o no en tens, etc.) i complint una sèrie de requisits, podràs tenir dret a cobrar altra mena d'ajuts, com ara: la renda activa d'inserció (RAI), el subsidi per desocupació o el subsidi extraordinari per desocupació (SED). Tot això ho pots veure a la secció. HE DEIXAT DE COBRAR L'ATUR.

Cal tenir en compte que no tens dret a cobrar l'atur si deixes la feina voluntàriament, però no perdràs el temps cotitzat i cobraràs la liquidació (salari i pagues extres no cobrades i les vacances no gaudides) corresponent.

Estar a l'atur normalment significa disposar de menys ingressos, per la qual cosa és imprescindible elaborar un NOU PRESSUPOST que s'ajusti a aquesta nova situació.

En aquest moment és molt important prioritzar les despeses i assegurar-se de poder pagar les despeses fixes obligatòries, com la hipoteca, el lloguer i altres préstecs.

No facis servir el teu fons d'emergència o altres estalvis per continuar pagant despeses que no siguin necessàries i de les quals puguis prescindir, i si has rebut una indemnització, has de ser molt prudent a l'hora de gastar-la. Considerant les prestacions que tens dret a rebre, calcula quant de temps podràs seguir sense feina abans que calgui recórrer als estalvis per pagar la hipoteca, la llum, el menjar i la resta de factures. El més aconsellable és fer l'esforç de reduir o eliminar totes les despeses innecessàries fins que tornis a tenir feina. I abans de tocar els estalvis immobilitzats en instruments poc líquids, com dipòsits, plans de pensions o fons garantits, assegura't de saber quina penalització hauràs de pagar si els treus abans de temps. Si no tens més remei que fer servir aquests estalvis, comença a desempallegar-te dels productes que et donin menys rendibilitat o que tinguin un cost de cancel·lació inferior.

Repassa la llista de les despeses discrecionals per trobar maneres d'economitzar; pots utilitzar l'eina ELS MEUS CAPRICIS.

Si després d'ajustar el pressupost tant com puguis segueixes amb dificultats per pagar la hipoteca o altres préstecs, has de parlar amb la teva entitat de crèdit. És possible arribar a un acord per ajornar els pagaments o renegociar-ne les condicions.

Al web del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) podràs trobar la resposta a totes aquestes preguntes i saber els requisits de cada prestació, així com la seva durada i com sol·licitar-la en funció de la situació en què et trobis: el temps treballat, si estàs afectat per un ERO o un ERTO, en maternitat o paternitat, incapacitat temporal, si treballes al camp, etc.

Les prestacions d’atur tenen data de caducitat Et recomanem que tinguis cura dels ingressos que provenen de l'atur, per si la cerca d'ocupació s'allarga més del que tenies previst inicialment

​​​​​​​

Millorar la teva formació

Pots intentar convertir la situació en una oportunitat i procurar reforçar la teva formació per així tenir millor perspectives laborals. Fes servir les ajudes de formació i orientació laboral per ampliar els coneixements o bé per preparar-te per a una altra mena de treballs. Fes una planificació per poder dedicar temps a buscar feina, a conrear contactes professionals (les xarxes socials d'Internet poden ser una gran ajuda professional), a actualitzar el teu currículum i a estudiar.

¡No te pierdas nada!

Mantente al día de todas las novedades de Finanzas para Todos suscribiéndote a nuestra newsletter. Todas las novedades sobre finanzas, en tu correo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam dapibus aliquam ipsum, quis posuere ligula eleifend vel. Morbi rhoncus, dolor vitae blandit volutpat, tortor neque tincidunt eros, id hendrerit orci sem vel nisl. Nunc lacinia neque non erat volutpat condimentum. Vestibulum in egestas turpis. Donec consequat odio quis fermentum convallis. Vivamus dui lorem, posuere vel leo in, tempor tempus tortor. Fusce rutrum dapibus gravida. Phasellus tempus, velit sit amet porta faucibus, nulla elit tempor lorem, at commodo ligula purus eget dui.