Saltar al contenido principal
Buscar Buscador
Salir

Encuentra lo que estás buscando

  • Inici
  • Com elaborar un pressupost?

Com elaborar un pressupost?

​​​​​​​

El pressupost és l'eina més eficaç per a traure partit als nostres diners. Tindre un pressupost ens permet identificar en què gastem els nostres ingressos i fer els ajustos necessaris per aconseguir els nostres objectius a curt, mitjà i llarg termini.

​​​​​​​


Raons per a elaborar el teu pressupost personal o pla financer:

Sona complicat, però és tot el contrari. Crear pressupostos és un hàbit molt beneficiós que ens permet portar un control i saber:

  • En què se'ns va els diners?
  • Prioritzar despeses
  • Reduir o eliminar deutes
  • Estalviar una mica tots els mesos
  • Acumular per a un fons d'emergència
  • Viure dins de les nostres possibilitats, amb tranquil·litat
  • Fer previsions de futur
  • Portar un seguiment i control per a no desviar-nos


Com elaborar un pressupost?

Encara que cada cas és un món, aquests són alguns dels objectius financers més aconsellables:

1

Ingressos:

Comencem per posar en una llista totes les entrades de diners. Les més importants solen ser la nòmina o la pensió en cas de jubilats, però no t'oblides d'altres possibles ingressos com a pensions alimentàries, interessos de comptes bancaris, subvencions, treballs extres i percepcions de sistemes de previsió social.

Despeses:

Les despeses són totes les eixides de diners. Per a saber realment en quina situació estem, cal incloure totes les despeses actuals, des de l'habitatge fins als xicotets desemborsaments diaris, o bé aproximacions d'aquests. I no ha d'oblidar altres despeses ocasionals com a vacances, regals d'aniversaris i compres de Nadal, o despeses imprevistes que puguen sorgir.

Cal identificar i apuntar totes les despeses, per xicotetes que siguen.

2

La clau està a prioritzar.

Cal classificar-les en les següents categories:

Despeses fixes obligatòries: com la hipoteca o lloguer de la casa, les despeses de comunitat i les quotes d'altres préstecs. Cal pagar-les i el seu import no sol ser negociable ni varia molt mes a mes. Si no s'abonen al banc dins dels terminis establits, es podran aplicar despeses addicionals de demora, augmentant cada vegada més el deute i la quantitat a pagar.

Despeses variables necessàries: menjar, roba, electricitat, etc. Són despeses necessàries per a viure però amb les quals podem estalviar si fem un ús racional o fent xicotetes retallades: comparar preus, comprar marques més econòmiques, caminar o utilitzar transport públic en comptes de pagar gasolina i pàrquing, agafar l'autobús o metre en comptes d'un taxi, etc.

Despeses discrecionals: totes les altres despeses que, en cas de necessitat, es podrien reduir o eliminar. Solen ser despeses per a coses que ens solen agradar, però que no són realment imprescindibles.

Quan cal fer reduccions, han de ser les primeres. Tots podem identificar despeses supèrflues que podríem utilitzar per a altres fins més productius.

3

És possible que hages de fer ajustos ja que les quantitats pressupostades per a unes certes despeses possiblement no resulten realistes. Potser la despesa en altres conceptes és menor del que pensaves. És normal revisar diverses vegades el pressupost perquè s'ajuste a la realitat amb objectius assolibles.

Si els teus ingressos augmenten, no deixes que les teues despeses augmenten per igual import.

Revisa l'IPC (índexs de preus al consum). Recorda que, en cas d'inflació, augmentaria el cost de la vida. Una taxa anual d'inflació del 3 % mantingut en el temps, significaria que tot costaria el doble dins de 24 anys. És a dir, dins de 24 anys es necessitaria el doble de diners per a mantindre el mateix nivell de vida que es gaudeix hui.

EINA

Saca partit als teus diners creant un pressupost de manera fàcil

Calcula el teu pressupost

​​​​​​​

Per a gestionar millor el teu pressupost, et recomanem:

Sé sincero sobre cuánto te gastas al mes. Coteja las cifras con la realidad.

Si vives en pareja o tienes familia, involúcralos en el presupuesto.

Se metódico y clasifica, ordena y guarda tus papeles y documentos.

Busca un sistema para hacer un seguimiento de los gastos que resulte cómodo para todos: apunta los gastos en una agenda, calendario o en algún programa de ordenador.

Apunta en el calendario las fechas de los vencimientos de pagos: contribución, impuestos de circulación, pólizas de seguros, cuotas de préstamos y todos los recibos domiciliados. Esta previsión te evitará sorpresas y penalizaciones por demoras o por saldo negativo

Comprueba los movimientos de cuentas, los recibos domiciliados y los resúmenes de tarjetas de crédito de forma regular y contacta con tu entidad de crédito si no entiendes un apunte o si crees que hay un error.

Controla regularmente tu presupuesto: mide tus gastos y repasa tus cuentas bancarias con frecuencia. Si es necesario, haz los ajustes oportunos para hacer frente a algún imprevisto

Aunque no es un gasto fijo obligatorio, en el caso de que sea posible, es muy útil destinar todos los meses una cantidad de dinero al ahorro. Es decir, asumir la obligación de pagarte una cantidad fija cada mes antes de presupuestar otros conceptos variables y no tan necesarios. De este modo podremos ahorrar sin darnos cuenta.

Apuntar els ingressos i les despeses permet preveure quan necessitaràs emprar fons addicionals procedents de l'estalvi o de préstecs i identificar quines despeses podries reduir o ajornar fins a un moment de major alleujament econòmic.

. . . .



EINA

Estalviar per a gaudir

Aquesta eina permet conéixer quant es pot estalviar en un temps determinat si eliminem o reduïm despeses. Introduïsca almenys un concepte de despesa i el seu estalvi mensual.

Tingues en compte que fins a les retallades més xicotetes poden significar grans estalvis.


Els meus capritxos

null

¡No te pierdas nada!

Mantente al día de todas las novedades de Finanzas para Todos suscribiéndote a nuestra newsletter. Todas las novedades sobre finanzas, en tu correo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam dapibus aliquam ipsum, quis posuere ligula eleifend vel. Morbi rhoncus, dolor vitae blandit volutpat, tortor neque tincidunt eros, id hendrerit orci sem vel nisl. Nunc lacinia neque non erat volutpat condimentum. Vestibulum in egestas turpis. Donec consequat odio quis fermentum convallis. Vivamus dui lorem, posuere vel leo in, tempor tempus tortor. Fusce rutrum dapibus gravida. Phasellus tempus, velit sit amet porta faucibus, nulla elit tempor lorem, at commodo ligula purus eget dui.