Saltar al contenido principal
Buscar Buscador
Salir

Encuentra lo que estás buscando

  • Inici
  • Com cuidar el teu entorn personal i financer?

Com cuidar el teu entorn personal i financer?

El treball

​​​​​​​


Començant a treballar

El treball sol proporcionar la font d'ingressos més important i constitueix la teua seguretat i la de la teua família.

És important conéixer totes les implicacions financeres que té el teu treball, des que comences la teua vida laboral fins que la finalitzes passant per la possible pèrdua d'aquest


Després de quasi una vida sencera estudiant, arriba un moment important: el primer treball “de veritat”.

En aquesta nova etapa tindràs uns ingressos propis. Però també tindràs noves obligacions professionals i personals i, per tant, noves necessitats econòmiques.


Comença amb bon peu en la gestió de les teues finances i té en compte tres simples consells:


  1. Gasta sempre menys del que ingresses.
  2. Comença a estalviar i invertir.
  3. Ves amb compte amb l'endeutament.

Quan comences a treballar és el millor moment per a realitzar un pressupost personal.

Si coneixes i controles els teus ingressos i despeses, podràs traure el major rendiment del teu salari, fixar-te els teus objectius financers a curt i llarg termini i establir un pla d'estalvi per a fer-los realitat.


Com elaborar un pressupost?

Una nòmina és el rebut del pagament d'un salari. També és el justificant de les quantitats que com a treballador, has pagat a la Seguretat Social i de les retencions practicades com a pagament a compte de l'Impost sobre la Renda de Persones Físiques (IRPF). És un document important que es deu sempre revisar i guardar.

El salari mensual pot tindre molts conceptes: salari base, complements, primes de productivitat, hores extra, salari en espècie (tiquets de restaurant, cotxes d'empresa, etc.)

Molts joves s'emporten un disgust en rebre la seua primera nòmina perquè han cobrat menys del que esperaven. Cal entendre que hi ha una la diferència entre el sou brut i el sou net.


Salari brut

És el salari acordat entre el treballador i l'empresa sense llevar les principals deduccions (Seguretat social, IRPF, etc.).

Sense pagues extres, si reps un sou brut anual de 21.000 € en 12 pagues al any

Sou brut mensual: 21.000 €/12 pagues = 1.750 €

Amb pagues extres, el salari brut mensual cal dividir-lo en funció del nombre de pagues (per exemple 2 pagues extres: 12+2 = 14)

Sou brut mensual: 21.000 €/14 pagues = 1.500 €


El salari mensual pot estructurar-se en diversos conceptes:

  • El salari base.
  • Complements salarials, com per exemple plus d'antiguitat, per perillositat del lloc de treball, a compte del conveni, per treball nocturn... Primes de productivitat. Hores extres. Salari en espècie: són percepcions no monetàries, com per exemple la utilització d'un cotxe d'empresa o els tiquets de restaurant. Etc.

Salari net

És el salari brut llevant les principals deduccions:

  • L'import que ha de pagar el treballador a la Seguretat Social (SS).
  • Les retencions practicades com a pagament a compte de l'IRPF.

Sou net mensual: sou brut mensual — principals deduccions (SS, IRPF)

L'important és tindre en compte que els ingressos reals són sensiblement inferiors al sou brut mensual.


Quan comences a treballar i comptes amb ingressos propis, les oportunitats per a gastar diners augmenten…un cotxe, un pis, mobles, viatges, articles tecnològics, etc. Cal gaudir, però és crucial aprendre a controlar les despeses i ajustar el teu estil de vida al teu pressupost. La regla número u per a controlar les teues finances és gastar sempre menys del que ingresses.

Les despeses sempre han de mantindre's concordes amb el teu nivell d'ingressos i no amb la disponibilitat de crèdit.

No cal deixar-se enganyar per la publicitat que insinua que podràs comprar tot el que vols gràcies a un préstec o a un crèdit. Cultiva l'hàbit d'estalviar per a poder realitzar compres. És la millor manera de prioritzar i distingir entre el que realment necessites i allò que no és necessari.

L'inici de la teua vida laboral és un bon moment per a començar a organitzar les teues finances, i sobretot per a estalviar i invertir. La millor manera de començar és incorporar l'estalvi al teu pressupost; és a dir, a penes rebre el salari al mes i abans de tindre l'oportunitat de gastar-lo, apartar una quantitat tots els mesos. A més, de l'excés d'estalvi podràs invertir part dels teus diners amb l'esperança d'obtindre una rendibilitat. Consulta tots els consells d'inversió en Descobreix Com invertir els teus diners?

Emprenedoria i autoocupació

Ser el teu propi cap i dedicar-te al que realment t'agrada,  muntar la teua pròpia empresa i oferir llocs de treball, pot ser una gran experiència. Per a això has de tindre en compte

Anàlisi de la idea de negoci

Existeix molt desconeixement sobre com començar a muntar el teu negoci i tots els tràmits que porta associats. El més important és analitzar bé la teua idea de negoci i comprendre la viabilitat financera d'aquest.

Desenvolupament de competències financeres

Tot emprenedor ha de desenvolupar unes competències clau com són: la comunicació, resiliència, confiança, iniciativa, organització, creativitat, resolució de problemes, però també ha de desenvolupar competències financeres. És a dir, ha de tindre capacitat d'analitzar la informació financera, administrar bé els diners i prendre decisions informades per a planificar i intentar obtindre beneficis en el seu negoci.

Assessorament i ajuda en els tràmits

Si penses que reuneixes tots aquests requisits, pots obtindre tota la informació relativa als tràmits necessaris per a muntar una empresa en el Portal Pime del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme. A més a través del CIRCE (Centre d'Informació i Xarxa de Creació d'Empreses) podràs rebre tot l'assessorament i ajuda amb els tràmits per a crear el teu negoci. Quant als incentius i ajudes per a emprenedors i autònoms els pots trobar en la web del Servei d'Ocupació Pública Estatal (SEPE)

La desocupació

Que el paro no te pare

Per desgràcia, en el moment actual, la desocupació és una realitat per a moltes persones. Afecta a tots els treballadors, ja siguen de nova incorporació al món laboral o amb molts anys d'experiència.


Continuar llegint

¡No te pierdas nada!

Mantente al día de todas las novedades de Finanzas para Todos suscribiéndote a nuestra newsletter. Todas las novedades sobre finanzas, en tu correo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam dapibus aliquam ipsum, quis posuere ligula eleifend vel. Morbi rhoncus, dolor vitae blandit volutpat, tortor neque tincidunt eros, id hendrerit orci sem vel nisl. Nunc lacinia neque non erat volutpat condimentum. Vestibulum in egestas turpis. Donec consequat odio quis fermentum convallis. Vivamus dui lorem, posuere vel leo in, tempor tempus tortor. Fusce rutrum dapibus gravida. Phasellus tempus, velit sit amet porta faucibus, nulla elit tempor lorem, at commodo ligula purus eget dui.