Saltar al contenido principal
Buscar Buscador
Salir

Encuentra lo que estás buscando

Glossari

Tancar
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z Cerca Cerca
A la par
Aquest terme s'aplica sobretot a accions i valors de renda fixa. Un títol s'emet o negocia a la par quan el preu efectiu coincideix amb el seu valor nominal. Consulteu VALOR NOMINAL.
Abonament en compte
És un ingrés, és a dir, l'anotació d'una quantitat de diners en l'haver d'un compte. Aquest abonament es pot fer en efectiu, per xec, per transferència...
Acció
Valor mobiliari que representa una part proporcional del capital social d'una societat. Qui té accions és, per tant, soci propietari d'una empresa en proporció a la seva participació. L'accionista sempre és l'últim a cobrar en cas de liquidació de la companyia (després dels treballadors, els creditors i els propietaris de bons o obligacions). Consulteu DIVIDEND i DRET D'ASSISTÈNCIA I VOT.
Accionista
És el titular d'accions, el copropietari d'una empresa. Consulteu ACCIÓ.
Accionista minoritari
Terme emprat per designar el petit accionista en general, és a dir, els accionistes que tenen poca o nul·la capacitat d'influir en la companyia (llevat que actuïn de manera agrupada).
Actiu
Des del punt de vista d'una societat, els actius són el conjunt dels seus béns (immobles, mercaderies...) i drets de cobrament (el que li deuen).
Actiu financer
Valor que acredita la titularitat de determinats drets econòmics (accions, diners en efectiu, dipòsits, valors de renda fixa...).
Actiu fix
També denominat actiu immobilitzat. Està integrat pels béns i drets d'una empresa que no estan destinats a la venda sinó a assegurar-ne el funcionament i la continuïtat. Aquesta classe d'actiu es caracteritza perquè roman a l'empresa durant un període llarg, normalment més de dotze mesos. Aquests actius s'amortitzen durant tota la vida del bé.
Actiu sense risc
Actiu financer amb un rendiment conegut i cert, emès per una entitat o organisme sobre el qual no hi ha cap dubte que té capacitat per complir les seves obligacions de pagament. Tradicionalment, l'actiu sense risc s'associa al deute públic a curt termini emès pels països desenvolupats (per exemple, una Lletra del Tresor).
Agència de qualificació creditícia
Entitat especialitzada en l'anàlisi de valors i empreses, als quals posa notes sobre la seva solvència financera. Si una agència posa una nota molt alta a una companyia, indica que aquesta empresa té gran capacitat per pagar els seus deutes, tant a llarg com a curt termini. Les conclusions d'una agència de qualificació sobre la capacitat d'una companyia per fer front a les seves obligacions financeres es plasmen en la qualificació (rating). La qualificació és un instrument que permet als inversors valorar el risc d'una entitat (una empresa o un estat) que emet deute o renda fixa. Les agències de qualificació més conegudes internacionalment són tres: Standard & Poor’s, Fitch-IBCA i Moody’s. La seva influència en el sector financer és enorme. Una rebaixa en la qualificació creditícia d'una companyia cotitzada pot comportar una caiguda sensible en la seva cotització en borsa i també en el preu del deute emès per aquesta empresa. Consulteu QUALIFICACIÓ DE SOLVÈNCIA.

¡No te pierdas nada!

Mantente al día de todas las novedades de Finanzas para Todos suscribiéndote a nuestra newsletter. Todas las novedades sobre finanzas, en tu correo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam dapibus aliquam ipsum, quis posuere ligula eleifend vel. Morbi rhoncus, dolor vitae blandit volutpat, tortor neque tincidunt eros, id hendrerit orci sem vel nisl. Nunc lacinia neque non erat volutpat condimentum. Vestibulum in egestas turpis. Donec consequat odio quis fermentum convallis. Vivamus dui lorem, posuere vel leo in, tempor tempus tortor. Fusce rutrum dapibus gravida. Phasellus tempus, velit sit amet porta faucibus, nulla elit tempor lorem, at commodo ligula purus eget dui.