Saltar al contenido principal
Buscar Buscador
Salir

Encuentra lo que estás buscando

  • Inici
  • Com tenir cura del teu entorn personal i financer?

Com tenir cura del teu entorn personal i financer?

La meva família

​​​​​​​

Tenir una família implica prendre decisions financeres: noves necessitats, noves responsabilitats, nou pressupost, i, a més, educar els fills sense parlar-los de diners és com demanar a un fuster que treballi sense martell. Els diners formen part de les seves vides, i pel seu bé, els hem d'ensenyar a prendre les millors decisions financeres. Què podeu fer per estar preparats per a això?

Començant una família Tenir un fill o una filla és un repte en molts aspectes, fins i tot l'econòmic. L'arribada d'un nadó acostuma a produir moltes emocions. Tot canviarà, la responsabilitat és enorme i també ho seran les despeses, de manera que convé organitzar-se i planificar la seva arribada.

Les xifres poden espantar i ser molt variables, però s'estima que només durant el primer any de vida un nadó pot costar entre 6.000 i 10.000 euros. Com és possible?

La llista d'articles que requereix un nadó pot ser interminable. Encara que no tots fan falta de seguida, normalment les famílies acostumen a comprar-los abans del naixement. L'important perquè no sigui un gran malbaratament és fer una llista amb totes les coses que realment necessites.



Consulta l'eina que et permetrà planificar les despeses del primer any i ajustar-les en funció de les teves necessitats.


Eina El meu Nadó


T'aconsellem que primer preguntis a amics o familiars experimentats perquè t'orientin i no et carreguis amb estris innecessaris o de poc ús. Potser es poden manllevar alguns articles, comprar-los de segona mà i d'altres els poden regalar els amics i familiars. Abans de comprar res, no t'oblidis de comparar preus. Internet pot ser una gran ajuda.


Si encara no tens confeccionat un pressupost familiar, comença a elaborar-ne un com més aviat millor. Has de controlar la teva situació financera perquè ara hi ha algú més que depèn de tu. El pressupost és l'eina necessària per controlar i gestionar els diners


Un cop confeccionat aquest nou pressupost familiar, t'adonaràs que la distribució de les despeses canviarà de manera substancial, hem de pensar en com es modificaran les partides següents del pressupost:

  • Despeses de la llar: farà falta llogar o comprar una casa més gran?, caldrà canviar de barri per estar a prop d'una escola?, augmentaran les despeses de llum, aigua, gas, neteja, etc.?
  • Alimentació i roba: en quin import augmentarà la despesa en menjar i en roba? Transport: farà falta un cotxe més gran?, hauré de pagar ruta escolar?
  • Despeses mèdiques: totes les despeses que no estan cobertes, des de tiretes i medicaments de farmaciola fins a pòlisses d'assegurances, en el cas que els pares ho vulguin així.
  • Despeses d'educació: llars d'infants, escoles, universitats, màsters, col·legis majors, estudis a l'estranger, etc.


Les despeses canviaran a mesura que creixin els teus fills, per la qual cosa és important revisar el pressupost cada any, com a mínim. 

Ara és més important que mai tenir un fons d'emergència per cobrir imprevistos i destinar part dels ingressos mensuals a l'estalvi i a la inversió per aconseguir objectius financers a llarg termini.

Per pal·liar una mica el cost econòmic de tenir un fill, actualment hi ha algunes ajudes econòmiques o avantatges fiscals, com deduccions per maternitat, assignacions econòmiques per fills, deduccions en l'IRPF, etc.

A part de les ajudes estatals, les comunitats autònomes ofereixen subvencions i deduccions fiscals substancials destinades a les famílies. Convé saber bé quines són les prestacions de la teva comunitat, l'import, els requisits i els mètodes de sol·licitud.

Pots trobar totes aquestes i altres prestacions familiars al web de la Seguretat Social.

Les famílies nombroses també tenen un seguit de facilitats i ajudes econòmiques, com ara bonificacions en les quotes de la Seguretat Social, reduccions en taxes acadèmiques, drets a subsidis per necessitats educatives especials, etc.

A la Federació Espanyola de Famílies Nombroses pots trobar informació sobre descomptes específics per a aquest col·lectiu oferts per empreses privades (automòbils, educació, viatges, assegurances, roba i calçat...).

Com a pares, convé incloure l'educació com un objectiu financer, sigui a mitjà o a llarg termini. Estalviar per als seus estudis és invertir en el seu futur. En el mercat hi ha productes financers dissenyats per a aquest fi. Sempre es poden fer aportacions periòdiques de petita quantia amb la finalitat de cobrir les necessitats d'educació. Això es pot dur a terme principalment a través d'un dipòsit a termini, una assegurança d'estalvi o un fons d'inversió. No obstant això, tant per a la modalitat de dipòsit com per a la de fons d'inversió s'acostuma a contractar una assegurança opcional, de manera que els fills cobrin un capital addicional a la quantitat acumulada en cas de defunció del pare o de la mare; així s'asseguren la possibilitat de seguir estudiant.

Tanmateix, qualsevol producte o combinació de productes d'estalvi-inversió a llarg termini pot servir amb aquest objectiu.


Quines assegurances necessitaré per protegir els meus fills?

  • Assegurança de vida: per protegir la família contra esdeveniments transcendentals com la mort o la incapacitat dels pares o d'algun d'ells. Normalment, una assegurança de vida també cobreix la teva parella contra la càrrega financera d'haver de criar un fill sol. Si ja tens una assegurança de vida, revisa'n les cobertures.
  • Assegurança d'accidents: cobreixen l'assegurat amb un capital determinat, en cas d'invalidesa temporal o permanent o en cas de mort provocada per un accident...
  • Assegurança de salut privada: en cas de tenir-ne una els pares i voler-hi incloure com a beneficiari el fill és millor afegir-lo com més aviat millor, ja que normalment la majoria d'assegurances de salut i societats privades estableixen períodes de carència. És a dir, cal estar-hi inclòs durant un termini mínim per poder accedir a determinats serveis mèdics.



L'educació financera dels teus fills: una educació per al futur Moltes famílies fan grans sacrificis per donar als seus fills el millor, però donar-los tot el que volen no és la solució. Si no els oferim una educació financera sòlida, no els ajudarem a valorar els diners i a prendre decisions financeres en la seva vida que millorin el seu futur. Què poden fer les famílies?

Quan i com ensenyar educació financera als teus fills?

Quan? Com més aviat millor, tan aviat com puguis. L'important no és l'edat de la nena o el nen sinó que se li expliquin les coses de manera senzilla. El millor és no esperar a l'adolescència per tenir una conversa sobre els diners, ja que haurem perdut l'oportunitat de crear bons hàbits.

Cinc lliçons per educar financerament els teus fills:

Revisa el teu comportament. Els fills acostumen a seguir l'exemple dels pares més que els seus consells. Si consumeixes sense control i vius al dia, és difícil que el teu fill sigui diferent. Posa en pràctica les lliçons sobre el pressupost personal, l'estalvi i l'endeutament. Ensenya'ls amb l'exemple que no s'ha de comprar de manera compulsiva, sinó establint prioritats per distingir entre el que és necessari i el que es desitja, comparant preus i estalviant. És molt important que vegin que de vegades cal esperar per poder adquirir el que es vol.

L'experiment del núvol de sucre ens ajuda molt a entendre per què és essencial esperar i assolir els nostres objectius.


Depenent de l'edat, pots involucrar els teus fills en l'elaboració del pressupost familiar perquè entenguin els objectius financers de la família (comprar un habitatge i pagar una hipoteca, anar de vacances, pagar els estudis, etc.) D'aquesta manera seran més conscients que no poden demanar de tot, perquè a la família hi ha uns objectius financers per complir.

Òbviament, si es tracta d'infants petits, la millor manera de transmetre aquests coneixements és jugant i proposant diferents activitats.

És un error molt habitual pensar que "ja hi haurà temps" per parlar de finances i allunyar els fills de la planificació del pressupost familiar. Si preguntes els nens d'on venen els diners, el més normal és que responguin "dels caixers automàtics" o "d'Internet", ara que habitualment fem compres en línia. Quan un infant petit demana que li comprem algun caprici i li diem que no hi ha diners, el seu pensament lògic és "ves al caixer a treure diners". A la canalla encara li costa més d'entendre l'ús de les targetes i el pagament per mòbil o a través d'Internet.

Els infants no poden aprendre a valorar els diners si ningú no els ensenya a fer-ho. Normalment, amb 5 o 6 anys ja són capaços de comprendre conceptes bàsics i seria adequat aprofitar les ocasions quotidianes per transmetre'ls els missatges següents:

  • Que cal treballar per guanyar diners.
  • Que quan rebem diners per la nostra feina deixem els diners en un banc perquè ens els guardin.
  • Que necessitem una part dels nostres diners per pagar despeses com l'habitatge, el menjar, la benzina, l'electricitat, la roba, el telèfon, etc.
  • Que cada vegada que traiem diners, comprem amb targeta o mòbil van quedant menys diners al banc.
  • Que si es gasten tots, ja no en queden més.
  • Que sempre cal estalviar una mica per poder comprar coses, com ara regals, les vacances o per a emergències.
  • Que no es pot comprar TOT el que es vol.

Rebre una paga és la primera experiència d'un infant amb la independència financera. És molt important perquè aprendran a gestionar els seus diners. Si tens per costum donar-li al teu fill o filla una paga setmanal, encara que sigui molt petita, s'ha de prendre molt seriosament i aconseguir que promogui hàbits de despesa saludables amb aquests diners.

La paga és una eina immillorable per educar sobre la importància del pressupost personal. És molt important establir unes regles bàsiques perquè la lliçó apresa sigui l'adequada.

La base de la paga és, per descomptat, a criteri dels pares. Algunes famílies donen una quantitat setmanal o mensual i d'altres paguen en funció de tasques realitzades o per rebre bones notes. Però l'objectiu de la paga hauria de ser ensenyar la importància de gestionar bé els diners, i no simplement premiar o castigar comportaments. Una opció que s'aconsella és començar donant una quantitat setmanal (millor que mensual), així aprendrà a planificar tenint uns ingressos regulars. L'objectiu és transferir als teus fills la responsabilitat de pagar certes coses. És a dir, en comptes d'haver-li de comprar les coses que vol o capricis seran ells els que hagin de pagar-los amb els seus diners i així portar-ne el control.

Pel que fa a la quantitat, també depèn de la situació i les possibilitats de la família, però és cabdal recordar que la paga serveix perquè els fills aprenguin:

  • Que els diners no són il·limitats.
  • Que no es pot comprar tot el que es vol.
  • Que estalviar costa un esforç.
  • Que cal saber diferenciar entre necessitats i desitjos.

Per estimar una quantitat, fes una llista d'algunes de les despeses habituals del teu fill que ara pagues tu. Decideix de quines despeses vols que es responsabilitzi segons la seva edat i maduresa. La paga ha de cobrir aquestes despeses i una mica més perquè pugui estalviar per comprar altres coses.

Si es donen massa diners, només es fomentaran actituds i mals hàbits de despesa que podrien perjudicar les seves decisions financeres la resta de la seva vida.

És essencial explicar bé per què se li està pagant, quin import i quina responsabilitat tindrà respecte als diners rebuts. Depenent de la seva maduresa, és el moment d'aclarir-li com funciona un pressupost personal.

Al començament, el teu fill necessitarà una mica d'ajuda per aprendre a administrar els seus diners. Potser caldrà recordar-li quants diners li queden i donar-li consells sobre com economitzar per estalviar una mica. Però si es gasta tota la paga setmanal el primer dia i demana més diners, cal ser ferms i dir-li que NO. Altrament, la lliçó apresa serà que això del pressupost no té importància, que es pot gastar el que es vulgui, que no passa res... Com més aviat aprengui a ser responsable amb els seus diners, més fàcil serà la seva vida.

Tampoc no convé caure en el parany d'avançar-li diners cada vegada que vol comprar una cosa i no li arriba la paga. Això fomenta un comportament de "comprar ara i pagar després", que és l'arrel dels problemes d'endeutament de molts adults. Si decideixes prestar-li, posa-ho per escrit, fixa un termini de temps perquè pagui el deute i assegura't de cobrar-lo. És preferible regalar els diners que ensenyar que no passa res si no retorna uns diners prestats.

És molt important convertir l'estalvi sistemàtic en una part de la seva vida. Quan el teu fill s'enamori d'una cosa cal aprofitar l'oportunitat per explicar que ho pot comprar amb els seus propis diners, i que l'ajudaràs a fer-ho. El teu fill tindrà més incentius per estalviar si li permets que estableixi les seves pròpies prioritats, mentre siguin assenyades... Es pot utilitzar l'EINA Prioritzar objectius.

També el pots ajudar a posar-ho per escrit, i si es tracta d'un infant petit, col·loca en algun indret visible una foto o un dibuix de la cosa que vol comprar. Pots ajudar-lo a calcular quant ha d'estalviar i quant de temps necessitarà fent servir l'EINA Els meus objectius.

Les primeres vegades que el teu fill es plantegi estalviar per comprar-se una cosa, és fonamental que l'experiència sigui positiva i que vegi que el seu esforç és recompensat. Es tracta de fomentar l'hàbit de l'estalvi.

Els infants molt petits necessiten comprovar físicament com creixen els seus estalvis i s'acosten al seu objectiu. Per exemple, una guardiola transparent permet veure'n el contingut.

Convé que els primers objectius siguin fàcilment assolibles en dues o tres setmanes com a màxim. Després, a mesura que creixi, es podrà fixar terminis més llargs d'estalvi per adquirir objectes més cars. Per donar-li un cop de mà i evitar que es frustri, ofereix-li la possibilitat de fer petites feines per guanyar-se uns diners extres. L'estalvi per aconseguir els seus objectius és una experiència molt beneficiosa per a l'autoestima d'un infant. També és una manera excel·lent d'aprendre a prioritzar, distingint entre les coses que realment són importants i aquelles de les quals es pot prescindir.

Els mitjans de comunicació i les xarxes socials ens bombardegen cada dia amb una quantitat immensa de missatges publicitaris que són molt difícils de distingir per als infants i adolescents. Ells són especialment impressionables per aquests missatges, imatges o vídeos i, pel seu propi bé, necessiten desenvolupar una capacitat d'anàlisi crítica.

  • Comenta'ls que la funció de la publicitat és convèncer-los perquè comprin un producte o servei determinat i que només ens n'expliquen les característiques positives i no les negatives. Com a activitat, demana al teu fill que inventi un anunci sobre algun producte que conegui, però que no li agradi gaire, intentant destacar les seves qualitats.
  • Els nens molt petits ni tan sols distingeixen els anuncis de la TV, xarxes socials o vídeos. Pots veure amb ells els seus programes o vídeos preferits i que juguin a dir 'anunci!'. O explicar-los-ho quan estan intentant que compris alguna cosa.
  • Si vas a comprar o compres per Internet: ensenya-li a comparar dos productes pel seu preu, mida i qualitat. Explica-li per què un és una compra millor que l'altre.
  • Els factors de sostenibilitat són importants a l'hora d'adquirir productes, que els teus fills siguin conscients de l'impacte que produeix el seu consum. És cabdal que sàpiguen on compren els seus productes, quina quantitat en compren, què és l'economia circular, etc. Són factors que han de tenir en compte per aconseguir un entorn més sostenible.

¡No te pierdas nada!

Mantente al día de todas las novedades de Finanzas para Todos suscribiéndote a nuestra newsletter. Todas las novedades sobre finanzas, en tu correo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam dapibus aliquam ipsum, quis posuere ligula eleifend vel. Morbi rhoncus, dolor vitae blandit volutpat, tortor neque tincidunt eros, id hendrerit orci sem vel nisl. Nunc lacinia neque non erat volutpat condimentum. Vestibulum in egestas turpis. Donec consequat odio quis fermentum convallis. Vivamus dui lorem, posuere vel leo in, tempor tempus tortor. Fusce rutrum dapibus gravida. Phasellus tempus, velit sit amet porta faucibus, nulla elit tempor lorem, at commodo ligula purus eget dui.